Dodge Viper




  Istoria Dodge poate fi redata in nenumarate feluri, caci, precum multe alte povesti cu si despre masini, izvoraste dintr-un sambure de pasiune si se desfasoara precum manuscrisul unei legende; totusi, naratorii vor avea de respectat o regula: expunerea unei prefate despre cei care au facut-o posibila. Respectiv, despre doi frati cu pasiuni comune, inseparabili din primele clipe ale copilariei si pana la momentul mortii.
Mai intai a fost John Francis Dodge, nascut la data de 25 octombrie 1864 in oraselul Niles (Michigan), familia sa, originara din Anglia, castigandu-si existenta gratie unei mici afaceri in domeniul prelucrarii metalelor. Lucrurile mergeau suficient de bine incat, la data de 17 mai 1868, sa soseasca pe lume si fratele mai mic Horace, care, inca din primii ani ai copilariei, a devenit nedespartit de John. In 1886, familia Dodge a ajuns in Detroit, unde John si Horace si-au gasit de lucru la o fabrica de boilere; opt ani mai tarziu, cei doi puteau fi gasiti tocmai in Canada, indeplinind atributiile posturilor de masinisti la compania Dominion Typograph din Windsor, Ontario.  “Angrenajul” fratilor Dodge era perfect, caci “big brother” John avea o minte sclipitoare in domeniul afacerilor, iar Horace demonstra talentul unui mecanic innascut; natural, a sosit si clipa in care au hotarat infiintarea propriului business.


                            JOHN FRANCIS DODGE                                      
                                                      HORACE ELGIN DODGE

  Acesta a luat fiinta in 1897 si a avut ca obiect de activitate productia de biciclete, insa baietii din Niles nu si-au facut mari sperante in privinta lui. Drept dovada, in 1900, ei au vandut firma si au investit banii intr-un atelier de utilaje, cu sediul in Detroit. Acesta este, practic, punctul de start pe drumul ce avea sa-i poarte spre cele mai inalte culmi ale industriei auto, fratii Dodge ocupandu-se inca din primul an cu fabricarea de componente necesare automobilelor. Calitatea excelenta a dispozitivelor le-a adus celor doi recunoasterea instantanee a marilor industriasi, Ransom Eli Olds, proprietarul institutiei Olds Motor Vehicle Company (azi, defuncta Oldsmobile), incheind, in 1902, un contract de aprovizionare cu transmisii fabricate de Horace si John. Din pacate pentru Olds, intelegerea a durat numai un an, caci, in 1903, Henry Ford i-a contactat in vederea producerii de motoare pentru propriile masini. Cum un asemenea contract nu se refuza (pactul includea si o cedare de actiuni din partea “Ovalului Albastru”), fratii Dodge au purces numaidecat sa reutileze fabrica in vederea acomodarii noilor linii de productie. Parteneriatul a durat pana in 1913, timp in care afacerea a mers atat de bine, incat cei doi au mai ridicat o uzina Hamtramck, Michigan; totusi, in cel de-al treilea an al deceniului al doilea, John a spus “Stop!”. Co-patronul lui Dodge Brothers Company si vicepresedintele lui Ford a decis nu doar sa paraseasca postul din firma marelui Henry, ci si sa rupa colaborarea cu acesta. Motivul? Era timpul ca intreprinderea Dodge Brothers sa arate ca stie sa imbine subansamblele astfel incat sa rezulte un produs finit...
“M-am saturat sa fiu carat in buzunarul vestei lui Henry Ford!”, au fost vorbele lui John Dodge intr-una din zilele anului 1913, moment in care toti colegii sai au stiut ca n-avea sa mai faca multi purici in birourile Ovalului Albastru. Un an mai tarziu, aveau si dovada: compania pe care el si fratele sau o conduceau inca din 1900 incepuse asamblarea primelor masini. Toate erau clone ale asa numitului “Model 30”, un vehicul care, azi, este recunoscut drept primul fabricat in masa ce a utilizat o caroserie 100% din otel; bineinteles, principalul sau adversar a fost Ford Model T, fata de care “Thirty” era un pic mai luxos. Sub capota se afla un agregat cu patru cilindri, de 35 CP – acesta lucra in tandem cu o transmisie manuala cu trei trepte –, insa adevaratul atu al compactei era pretul de baza de numai 785 de $. In primul an, John si Horace n-au apucat sa vanda decat 249 de unitati (modelul a fost lansat in noiembrie), dar, in sezonul urmator, nu mai putin de 45.000 de exemplare au ajuns in garajele clientilor. Practic, fratii Dodge devenisera patronii celei de-a treia intreprinderi ca importanta din industria auto americana, performanta realizata in chiar primul an de activitate “plin”! Fiablitatea deosebita a produselor Dodge Brothers a atras si atentia armatei americane, care, in 1916, a decis sa cumpere 250 de unitati in vederea dotarii expeditiei generalului Pershing (acesta urma sa plece in Mexic, unde avea de anihilat fortele paramilitare ale lui Pancho Villa); un an mai tarziu, compania lui John si Horace asambla de zor vehicule comerciale – camionete usoare, ambulante, masini de transport marfa, masini de pompieri si cap-tractoare – pentru Ministerul Apararii Statelor Unite.




  Tot in aceeasi perioada, cei doi au castigat un proces impotriva lui Henry Ford, fostul partener, care a vrut sa stopeze plata dividendelor catre actionari (banii economisiti urmau sa finanteze uriasul complex River Rouge, la vremea aceea cea mai mare uzina integrata din lume). John si Horace aveau de pierdut 1 milion de $ daca planul lui Ford ramanea in vigoare, asa ca l-au dat in judecata; solutia magnatului din Dearborn a fost simpla, dar extrem de costisitoare: a rascumparat actiunile fratilor Dodge. Valoarea “amenzii”? 25 de milioane de $...
La inceput de decada noua, afacerea Dodge Brothers avea stralucirea unei mine de aur: masinile se vindeau ca painea calda, iar firma urcase o treapta in topul celor mai prolifici producatori auto din SUA (pana pe pozitia a doua). Apoi, totul s-a sfarsit: in ianuarie 1920, John Dodge a pierdut batalia cu letalul virus al Gripei Spaniole, iar, in decembrie, Horace a fost rapus de ciroza si pneumonie. La un moment dat, show-ul parea sa continuie la aceeasi intensitate – in 1921, de exemplu, Dodge Brothers a cumparat producatorul de camionete Graham Brothers, consolidandu-si pozitia de lider in segmentul vehiculelor utilitare –, insa, in 1925, vaduvele fratilor Dodge au decis vanzarea companiei. Fara aportul lui John si al simtului sau deosebit pentru afaceri, institutia retrogradase pana pe locul cinci in clasamentul industriei, solutia fiind preluarea ei de catre grupul de investitii Dillon, Read & Co. Suma obtinuta de familiile lui John si Horace a fost de 146 de milioane de $ (aproximativ 1,7 miliarde de $ in banii de azi), cea mai mare din istorie la acel moment. Probabil, a meritat fiecare cent…
Dillon, Read & Co. au fost proprietarii lui Dodge pana la data de 31 iulie 1928; atunci, in urma unei tranzactii de 170 de milioane de dolari, fosta companie a fratilor din Niles a devenit parte a grupului Chrysler. Gratie noii achizitii, “Pentastarul” a devenit peste noapte noul “No. 3” al industriei auto americane, pozitie pe care o ocupa si azi.


In tot acest timp, Dodge a continuat sa vanda masinile pe care le comercializa si in perioada interbelica, schimbarea numelui din “Model 30” in “Series 116” si modernizarea continua a platformei tehnice mentinand vanzarile institutiei la un nivel acceptabil. Abia in 1927, cu un an inainte de transferul la Chrysler, lumea a putut admira o masina noua in “persoana” lui Senior Six. Acesta a fost primul Dodge cu motor in sase cilindri (3,7 litri, 60 CP), designul elegant, ampatamentul de aproape trei metri si pretul de 1.595 de $ fiind dovezi clare ale faptului ca firma dorea sa fabrice si altceva decat masini populare. Un an mai tarziu, modelele cu patru cilindri dispareau din oferta producatorului american, inlocuite de alte doua masini cu agregate “sase-in-linie”: Victory Six si Standard Six. Dupa preluarea lui Dodge de catre concernul lui Walter P. Chrysler, cele trei linii de produse au devenit doua – Six si Senior – pentru ca, in 1930, fabricantul viitoarelor camionete Ram sa lanseze primul automobil cu opt cilindri. Apropo de Ram: celebrul logo al berbecului a aparut in 1931 sub forma unui ornament de capota, el devenind parte a traditiei Dodge vreme de un sfert de secol; azi, numele Ram este atribuit unui brand de sine statator, specializat in constructia de pick-up-uri medii si full-size.


In ciuda innoirii complete a gamei, debutul anilor ’30 nu a fost deloc unul fericit pentru Dodge. Pe fondul crizei economice iscate dupa Vinerea Neagra, vanzarile companiei au scazut dramatic, ele redresandu-se abia prin 1934. Acesta a fost sezonul in care fabricantul american a renuntat temporar la modelele cu opt cilindri, ele fiind inlocuite de versiuni mai luxoase ale celor cu sase cilindri; in plus, s-a facut trecerea la solutia tehnica cu punte fata independenta si roti cu jante din otel, ameliorata, ulterior, de introducerea arcurilor elicoidale (acestea au stat doar un an in productie, fiind inlocuite de cele cu foi pana in 1939). La inceputul lui 1936, Dodge era din nou aproape de podiumul celor mai prolifici fabricanti auto (in 1932 cazuse pana pe locul sapte), iar in 1940 ocupa mai mult de un sfert din totalul vanzarilor Chrysler; din pacate, atacul japonezilor de la Pearl Harbour a taiat elanul fabricantului din Auburn Hills, care, in primavara lui 1942, a fost obligat sa-si dedice intreaga activitate efortului de razboi.




  Dupa incheierea conflictului, Dodge a facut parte din imensul bloc al constructorilor americani nevoiti sa reanimeze vehiculele lansate in perioada interbelica. Intr-o prima faza, acestea au fost grupate pe trei linii de modele – Wayfarer, Meadowbrook si Coronet – si doua versiuni de ampatament, dar, in ciuda popularitatii dobandite la un moment dat de sedanuri (in 1950, Dodge a comercializat 221,791 de asemenea masini, adica 60% din totalul vanzarilor), se simtea nevoia unei primeniri rapide. Tehnic vorbind, aceasta a avut loc in 1952, cand a fost introdus primul V8 din istoria firmei (“Red Ram” de 140 CP), insa adevarata revolutie a venit in 1955, odata cu intrarea lui Dodge in era “Forward Look”. Aproape peste noapte, masinile grupului Chrysler au devenit mai lungi, mai late si mai joase, iar caroseriile au abandonat liniile simpliste in favoarea unor tendite vadit baroce, exhibate de “tonele” de crom si extravagantele “tailfins”. Incepea o noua epoca a excesului, a poftei dupa putere si viteza, iar Dodge nu a intarziat sa urce pe val: in 1957, teribilul Royale cu motor D-500-1 de 340 CP si bare de torsiune la nivelul puntii fata a devenit rasfatatul curselor cu masini de serie, iar, spre finalul anilor ’50, clientii obisnuiti s-au inghesuit sa decoreze surplusul de cai putere cu delicatese precum directie si frane servoasistate, tractiune automata, injectie de combustibil electronica si, eh, geamuri fumurii. Apoi a venit 1960 si… decizia de a-l fabrica pe Dart.
Dart a fost prima incercare a lui Dodge de a patrunde in noul segment entry-level nord-american, acolo unde, la un moment dat, concernul-mama era reprezentat de marca Plymouth. Pentru a fi competitiva, masina trebuia sa coste undeva intre 2.000 si 2.100 de $, insa nu trebuia sa “cedeze” nimic in privinta dimensiunilor si spatiului interior (abia mai tarziu, prin ’63, Dart a devenit cu adevarat o compacta). Zis si facut: primul Dart masura vreo 5,32 m din bara in bara si nivela asfaltul cu cele doua tone ale sale, drept pentru care, indiferent de nivelul de echipare – Seneca, Pioneer sau Phoenix –, propunea motoare cu o cilindree  apreciabila. Cel de baza, spre exemplu, era celebrul “Slant-Six” cu sase cilindri in linie inclinati la 30 de grade, ce producea 145 CP din 3,7 litri (chiar 196 CP cu pachetul HyperPak). Deasupra sa se situau doua agregate V8, unul de 5,2 litri – propus in variante cu doua sau patru carburatoare – si un altul de 5,9 litri, disponibil doar pe echiparea de top Phoenix. Una peste alta, din punct de vedere mecanic, Dart respecta toate canoanele “religiei” auto din Lumea Noua; structural privind lucrurile, insa, nu avea nimic in comun cu nici unul dintre modelele Dodge. Fabricate atunci sau… vreodata. Si asta pentru ca radiografia lui Dart arata scheletul unei masini cu o caroserie monococa.
Avantajele se stiu foarte bine: rigiditate superioara (pe-atunci, de vreo patru ori mai mare decat cea a unui model Dodge cu sasiu separat), spatiu suplimentar pentru pasageri atat la nivelul capului, cat si la cel al picioarelor, plus o insonorizare mai buna. La toate astea, yankeii au plusat cu unul dintre cele mai riguroase tratamente anticoroziune efectuate pana atunci in industria auto, procesul incluzand nu mai putin 20 de operatiuni (sapte scufundari in solutii speciale, sapte impregnari prin atomizare si sase acoperiri cu material izolant). Iar, din 1961, au mai fost adaugate doua, Dart fiind, din acest punct de vedere, ca si blindat. “Blindat” s-a dovedit a fi si… farmecul masinii, al carei succes comercial a pus umarul la obtinerea celui mai reusit sezon din istoria produatorului american: 400.000 de unitati vandute in 1960. Desi a stat pe piata doar doi ani, iar versiunea din 1961 nu a mai inregistrat succesul originalului din cauza unor modificari de design nefericite (vezi perechea de “aripioare” evazate, calandrul concav si lampile stop meschine), prima generatie a celui mai mic Dodge s-a comercializat in peste 400.000 de exemplare. Cariera lui Dart s-a incheiat in 1976, dupa mai bine de un deceniu si jumatate in care, generatie de generatie, s-a impus ca unul dintre cele mai performante modele compacte produse vreodata (la un moment dat, oferea inclusiv un V8 de 7,2 litri!); din pacate, distractia avea sa fie intrerupta in mod brutal.


   La inceputul anilor ’70, Dodge se mandrea cu o linie fantastica de muscle-car-uri, incepand cu Challenger (mai degraba un “pony-car”, menit sa-i faca zile fripte lui Ford Mustang) si incheind cu tripleta de aur formata din Coronet, Super Bee si magnificul Charger. Toate, efigii ale masculinitatii pure, toate dotate cu monstruoase agregate V8 prea putin preocupate de rationalizarea consumului de benzina. Asta, cel putin, pana in 1973, cand OPEC-ul a hotarat sa impuna embargou Statelor Unite, declansand prima criza a petrolului. Din acel moment, Dodge a intrat intr-o perioada de declin din care nu mai avea sa-si revina niciodata (pe piata autoturismelor, cel putin; pe cea a camionetelor medii si grele, a fost intotdeauna un jucator important). Prins cu pantalonii in vine – concernul-mama Chrysler nu se bucura de sanatatea financiara a lui General Motors si Ford –, Dodge a implementat tarziu politica de downsizing, iar cand a reusit in sfarsit sa inlocuiasca marile consumatoare de hidrocarburi cu niste modele mai eficiente, acestea s-au dovedit victime sigure in fata mult mai bine adaptatelor modele japoneze. Situatia a devenit critica in 1978, cand gigantul din Auburn Hills a intrat in pragul falimentului; salvarea a venit de la Lee Iaccoca, care, dupa o redresare a lui Chrysler pe ultima suta de metri, a planuit o contraofensiva majora in debutul anilor ’80. Atunci, cheia izbandei a zacut in mainile noii generatii de minivan-uri (Dodge a fost reprezentat de binecunoscutul Carvan) si asa-numitelor “K-Cars” – masini compacte, cu tractiune fata si preturi mici, construite pe baza arhitecturii K –, ambele reusind nu doar sa-l repuna pe “No. 3” pe linia de plutire, ci sa-l si impinga cu oarecare viteza spre apele linistite ale afacerilor profitabile. Evident, Dodge a mers odata cu valul, iar cand a avut ocazia, a aratat din nou ce poate.




  Cand spunem asta nu ne referim doar la senzationalul Viper – masina cu motor V10 de opt litri (mai tarziu, 8,3 si chiar 8,4 litri) pe care nici macar FIAT, noul patron al lui Chrysler, nu a avut “curajul” sa o scoata (definitiv) la pensie –, ci si la multe dintre modelele pe care firma infiintata de John si Horace Dodge le-a lansat in ultimii ani. Sigur, Charger nu mai are nici o legatura cu bestia de acum patru decenii, iar Challenger a pierdut din ascutimea ghearelor pe care, odinoara, le infigea adanc in trupuri de Mustang si Camaro; pe de alta parte insa, partenerul lui Chrysler pare bine pregatit pentru batalia cu viitorul. Sub egida FIAT, din ce in ce mai putine masini Dodge vor deprinde arta “tatuajelor” din anvelope topite, dar marea lor majoritate o va deprinde pe cea a unui raport calitate/pret imbatabil. Ceea ce, fie vorba intre noi, ar echivala cu o intoarcere la origini.



  Supercarul Dodge Viper SRT10 da semnalul salvarii Chrysler

  Chrysler Group LLC a anuntat ca unul dintre cele mai apreciate modele sport, legendarul Dodge Viper SRT10, va continua sa fie produs, dupa ce, initial, in febra restructurarii uzinelor Chrysler, se anuntase ca uzinele Conner Avenue Assembly Plant, locul in care cunoscutul supercar era produs, vor fi inchise. In acest fel, compania americana trage un semnal extrem de important privind reusita salvarii sale de sub spectrul lichidarii.
 Desi nu are o istorie la fel de indelungata precum Ford Mustang ori Chevrolet Cor­vette, Dodge Viper a repre­zentat, din mo­mentul lan­sarii, o carte de vizita cu greutate pentru grupul Chrysler. Din pacate, fanii acestui model au fost socati sa afle ca, din cauza problemelor finan­ciare si a datoriilor pe care initial gru­pul le avea, liniile de fabricatie dedi­cate modelului Viper SRT10 urmau sa fie inchise in decembrie 2009 si scoase la vanzare. Lucrurile au revenit insa la normal dupa ce capitolul falimentului a fost inchis, iar alianta Chrysler-Fiat a devenit functionala. Aflat sub o noua conducere, una italiana, brandul Dodge a anuntat ca va relua productia Viper in ritm normal, iar uzina nu va mai fi vanduta.



Viper SRT

Constructorul american Dodge a prezentat noul SRT Viper in cadrul Salonului Auto de la NEw York. Noua generatie a modelului sportiv vine cu o sigla reinnoita si cu un look deosebit de agresiv.


 Sub capota versiunii SRT regasim propulsorul V10 de 8.4 litri capabil sa produca 640 de cai putere si sa dezvolte un cuplu motor de 810 Nm. Oficialii companiei au declarat ca acesta este cel mai puternic motor aspirat natural din punct de vedere al cuplului dezvoltat. Pentru a putea tine in frau aceasta herghelie, noul Viper dispune de un sistem nou de control al stabilitatii si de control al tractiuni.
 La interior, clientii noului SRT Viper se vor bucura de materiale premium si de cele mai noi tehnologii. Caroseria noii generatii a coupe-ului de peste Ocean este realizata din fibra de carbon si aluminiu si a fost special conceputa pentru a oferi o aerodinamica bun alaturi de un look clasic, dar imbunatatit.



ARHIVA



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu