Pontiac



 Pontiac este o marca de masini produsa de General Motors si vanduta in Statele Unite ale Americii Canada, Mexico din 1926 pana in prezent. Din linia de modele facute de GM, Pontiac este marca unei masini sportive dar in acelasi timp la un pret rezonabil.
 Marca Pontiac a fost introdusa in 1926 ca substitut al masinii Oakland Motor de General Motors. Numele Pontiac fusese folosit si de alt fabricant de masini in 1906, dar acesta nu a supravietuit.
Primele masini Pontiac au fost concepute ca modele de 5 cilindri pentru a putea concura cu alte modele de masini mai scumpe dar cu aceeasi capacitate de 5 cilindri. Dupa luni de productie, Pontiac a intrecut vanzarile Oakland-ului, astfel vanzarile de masini Pontiac cresteau iar cele ale masinii Oakland continuau sa scada. In scurt timp, Pontiac a devenit unica marca de masini a companiei.
 Mostenirea performantelor Pontiac
 De la introducerea modelului Bonneville in 1957, Pontiac a fost cunoscut ca marca de masini ce oferea modele cu performante mai mari decat Chevrolet, dar la un pret mai mic decat echivalentele lui Buick si Oldsmobile. Modelul Pontiac GTO a fost introdus in 1964 ca un pachet optional pentru clasa de masini Pontiac. Tempst / Le Mans este unul din modelele cele mai cunoscute ale marcii.
  
 În decembrie 2009, pe fondul crizei financiare, gigantul auto american GM a renunţat la Pontiac. Ultimele modele au fost construite la sfârşitul anului 2009 şi au fost vândute până în octombrie 2010.


 1929 Pontiac B-29 2D

1957 Pontiac Star Chief
 
1971 Pontiac GTO 

 Pontiac Firebird a fost introdus in 1967, la sase luni dupa fratele sau de platforma, Chevrolet Camaro, dar care avea nivele de echipament si de motarizare complet diferite,totusi erau masini medii. Azi, binecunoscuta divizie de performanta General Motors, are masini foarte bune in clasele respective.

 1967 Pontiac Firebird Cab


 MODELE CLASICE


 Pontiac Firebird 1982. La acea vreme era tot ce puteai visa la o masina. Supertehnologica atunci, Pontiac Firebird a fost batuta de anii istoriei tumultoase si a ajuns o masina clasica. 



 General Motors a decis să închidă definitiv marca Pontiac, întrucât oficialii gigantului american sunt de părere că este mai bine să sacrifice un brand pentru binele corporaţiei. Renumele pe care Pontiac şi-l crease în lumea auto a decăzut în ultimii 20 de ani, iar moartea acestuia devenise inevitabilă.
 Dacă la început, marca Pontiac prezenta un aer special, ultima perioadă a fost marcată de împărţirea platformelor cu celelalte mărci din concernul GM. Mai mult decât atât, lipsa unor modele deosebite, care să trezească sentimente puternice în inimile pasionaţilor vechi ai mărcii au dus la desfiinţarea acesteia.
 Tot efortul realizat de conducerea brandului în ultimii ani a fost în zadar, iar criza economică din SUA a reprezentat picătura chinezească în ceea ce priveşte vânzările Pontiac. Chiar dacă brandul de peste ocean a încetat din viaţă, inimile multor pasionaţi vor continua să bată, deoarece Pontiac a creat câteva maşini incredibile care vor lăsa o amprentă importantă în istoria americanilor.
  Tempest Super Duty LeMans 1963 este un exemplu faimos al istoriei Pontiac. Modelul american ascunde sub capotă un motor V8 de 7.0 litri, iar producţia acestuia a fost limitată la câteva exemplare. Un alt model care a făcut istorie în curtea constructorului american este GTO. Acesta a apărut pentru prima dată în 1964, când John De Lorean împreună cu o serie de ingineri Pontiac au montat un motor V8 de 6.4 litri pe caroseria lui LeMans. În 1966, Pontiac GTO a înregistrat vânzări record, iar un an mai târziu, oficialii americani l-au numit "The Great One".
  Pontiac Firebird Trans Am din 1977 este un alt model care va lăsa o amprentă imensă asupra americanilor. Succesul acestuia i se datorează rolului pe care l-a avut în filmul Smokey and the Bandit. Un alt model care va reaminti de succesul avut de Pontiac este Fiero. Maşina a fost concepută ca un model sportiv cu două locuri şi cu motor poziţionat central, însă oficialii GM au adus câteva modificări, iar automobilul promis de Pontiac şi-a atins apogeul abia la sfârşit de carieră.
  Pontiac Bonneville, poate fi considerat modelul care va stârni cele mai multe sentimente de admiraţie din partea oricărui pasionat. Prima versiune a acestuia a fost produsă între anii 1958 şi 1961, iar americanii au ţinut pasul cu noile tendinţe şi au reuşit să creeze nouă generaţii ale lui Bonneville.

PONTIAC  G6 GXP





PONTIAC  G6 






 PONTIAC  SOLSTICE  GXP






PONTIAC  SOLSTICE COUPE



PONTIAC  SOLSTICE design EDAG




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu