Castagna



  Fondat în 1849, atelierul Castagna din Milano facea trasuri si calesti de lux prin Carlo Castagna si este mai tarziu continuata activitatea prin fratii Ercole si Emilo Castagna,care raman motivati de frumusetea masinilor ca design.Castagna rămâne singurul reprezentant al unei arte pierdute – caroseria. Se poate mândri cu o productie anuală de 30 de masini-unicat, toate omologate pentru circulatia pe drumuri publice. Traditia continuă.
 Arta carosierilor datează din vremea în care bogătia se măsura în forma si calitatea detaliilor regăsite în diferitele forme ale trăsurilor. În jurul anului 1930, Ercole Castagna era încă ucenic în atelierul Ferrari, unul dintre cele mai cunoscute din Milano. Tânărul Ercole era atât de priceput încât proprietarul decidea să îi lase lui afacerea la momentul retragerii, în 1949. Asa se naste „Castagna & C”.

 Carlo Castagna


Ercole Castagna


Emilio Castagna


Castagna 1907

 Marca era recunoscută pentru obsesia fanatică pentru detalii, acea obsesie care îi adusese cele mai importante familii din oras în rândul clientilor fideli. La sfârsitul anilor 1800, primele trăsuri „trase” de motoare cu combustie internă erau construite de Carlo pentru Ottolini si Ricordi, importatorii italieni ai masinăriilor inventate de inginerul Karl Benz.

via montevideo 1920
Ercole Castagna si fiii

 Evoluția a urmat rapid, Castagna devenind o prezență nelipsită, cu propriile modele motorizate. Două decenii mai târziu, atelierele inițiale sunt complet refăcute pentru a face față cererilor tot mai numeroase. Afacerea se întinde pe 32.000 mp si numără 400 de angajați fiind cel mai mare carosier din Italia. Anual se produc peste 100 de mașini pe comandă și în paralel sunt onorate diferite comenzi pentru industria auto și aeronautică.
Istoria însă nu iartă iar transformările dinaintea celui de al doilea Război Mondial, în special criza de pe Wall Street, aduc vremuri grele pentru atelierul milanez. Asa se face că, mai ales după ce anii 1950 aduc o reorientare a industriei auto italiene, „Fabrica de Vise” se închide oficial în 1954. Ideea de a-ti realiza o caroserie la comandă și mai ales de a plăti o sumă exorbitantă pentru ea nu mai corespunde nevoilor clientului modern.




Carrozzeria Castagna – Fabrica de vise milaneze

 

 Renașterea are loc 40 de ani mai târziu. În 1994, numele Castagna face din nou vâlvă prin lansarea mondială a unui unicat conceput pe un şasiu Alfa Romeo. Marca preferată a regilor din Arabia Saudită şi a familiei Rockefeller beneficiază de o finanţare susţinută, menită să îi readucă gloria de la începutul secolului. Urmează numeroase proiecte îndrăzneţe şi numeroase titluri obţinute la „Concursurile de eleganţă“ din întreaga lume.

 

CASTAGNA ALFA ROMEO VIITORIA


 Acum, poziţia de lider în materie de caroserii deosebite este asigurată. Atelierul situat la Milano îşi întâmpină clienţii cu o ofertă structurată pe trei paliere. Pasionaţii de automobile pot alege un program de modificari care se referă doar la culori şi materiale deosebite, pot comanda o caroserie deosebită având la bază un model de serie şi, cel mai spectaculos, îşi pot transforma visul auto în realitate.
 Spiritul lui Carlo Castagna răzbate peste ani aşa că firma care îi poartă numele este una dintre puținele care are posibilitatea de a construi caroserii unicat pe baza unor şasiuri provenite de la Rolls Royce Phantom, Ferrari 599 sau Maserati Quattroporte. Deşi există şi alte companii similare în lume, doar Castagna susţine că atinge cel mai ridicat nivel de finisare în condiţiile în care anual sunt produse şi omologate peste 30 de „vise pe patru roţi”. Electrificarea automobilelor este o nouă provocare a prezentului, modificarea fiind deseori dublată de înlocuirea sistemului clasic de propulsie cu unul hibrid sau 100% electric.

CASTAGNA ROSSELLINI


CASTAGNA IMPERIAL


CASTAGNA CORVETTE AZNOM

  Construit pe baza unui Chevy Corvette Z06, bolidul este chiar mai rapid decat lasa designul sa se vada.

  Totusi, cele mai multe puncte ii vor fi acordate la
impresia artistica, italienii dovedindu-si din nou maiestria in sculpturi metalice.

  Desenat de un atelier infiintat in 1849, a carui
perioada de glorie a fost atinsa in timpul Erei Jazz, Aznom are o caroserie din fibra de carbon definita de o linie de contur extrem de fina, tinuta in opozitie de forta bruta a celor patru bosaje uriase, ce evoca in partea frontala designul primelor modele Corvette.
  Materialul usor din care este realizata ii permite masinii sa cantareasca doar 1.395 kg, ceea ce inseamna ca, chiar si cu motorul de serie, ea ar fi capabil de performante dinamice uimitoare.

  Numai ca nici V8-ul de 7 litri nu mai e ce a fost: sunt 700 CP in loc de 505, iar cuplul poate scoate Titanicul de pe fundul Atlanticului cu cei 950 Nm ai sai.

  Ceea ce se traduce printr-o acceleratie
0-100 km/h in doar 3,4 secunde si o viteza maxima de 350 km/h – mai rapid decat orice masina cu sange american si configuratie cu motor fata/tractiune spate.


CASTAGNA GC


CASTAGNA BENTLEY GT SHOOTING BREAK
 

CASTAGNA MASERATI AUGE


CASTAGNA ARIA


CASTAGNA ROLLS-ROYCE 100X


CASTAGNA BENTLEY


CASTAGNA FIAT500


CASTAGNA MINI TENDER SANTA MARGHERITA


CASTAGNA MINI TENDER VERDECAMPAGNA


CASTAGNA ARIA CONCEPT
 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu